Bertindak Segera Dengan Memulakan Sesuatu Yang Mampu Merealisasikan Impian Anda Dan Keluarga!!

Search This Blog

15 July 2008

MEE KARI UDANG

Mulanya nak masak mee bandung. Sekali tengok kat dapur tak adalaa. Yang ada perencah mee soto. Eemmm d' sebabkan nak jugak makan mee berkuah aku pun belek-belek majalah dan internet. Jumpalaaa resepi MEE KARI UDANG. Macam sedap jeee tapi aku gantikan dengan spagetti... YUMMYyyyy...Yummy... Tapi resepi aku ni tak cukup bahannya, sebab tu gambar kurang meriah siket....

Carian dalam My resipi.com

  • Spagetti/ Mee (d' rebus)
  • 1/2 kilo udang
  • 6 ulas bawang kecil **
  • 3 ulas bawang putih**
  • 1 cm halia **
  • 1 sudu udang kering**
  • 1/2 kulit kayu manis/ 1 bunga lawang/ 1 buah pelaga/ daun kari
  • 3 sudu rempah kari ayam/ daging
  • 2 sudu cili kering
  • 1 kuib ikan bilis
  • 1 cawan santan pekat
  • 4 cawan air
  • 2 asam keping
  • garam
  • 1 cawan minyak
  1. Kisar bahan bertanda **
  2. Gaulkan serbuk kari dan cili kering dgn air panas utk jadikan paste.
  3. Udang d' buang sesungutnya sahaja
  4. Panaskan minyak. Masukan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
  5. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi
  6. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari.
  7. Bila dah pecah minyak, masukkan air, santan, kiub ikan bilis, garam secukup rasa dan asam keping. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.
  8. Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..

No comments:

Related Posts with Thumbnails