Bertindak Segera Dengan Memulakan Sesuatu Yang Mampu Merealisasikan Impian Anda Dan Keluarga!!

Search This Blog

11 April 2009

SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS versi basah

My faveret... Kalau tak makan dengan nasi aku makan denga roti macam sapu kaya gitu. Satu famili aku suka makan sambal ni nak-nak ada kuah. Mulanya nenek langat yang masak lauk ni. Bila dah pekena ...purgh memang sedap nak-nak kalau pedas dan terasa cili padinya. Memang terangkat. Balik RIYADH aku tapau tempoyak 3 botol kecil. Teringin punya pasal caranya aku bungkus ngan surat kabar dan rap ngan plastik supaya tak kuar bau harumnya kat aport....
BAHAN-BAHANNYA
Ikan bilis digoreng
1 biji bawang besar
13 biji cili padi (ikut kepedasan)
1 cm kunyit hidup
1 biji bawang besar (dimayang)
serai (dititik)
2 sudu tempoyak
1 helai daun kunyit (dikoyak)
1 cawan air
CARANYA
1. Tumbuk bawang besar, cili padi dan kunyit hingga lumat.
2. Tumis bahan tumbuk, serai dan tempoyak hingga naik bau. Tambahkan air.
3. Masukkan ikan bilis dan kacau rata. Biar kuah manjadi pekat dan terbit minyak.
4. Taburkan bawang yang dimayang beserta daun kunyit. Rasakan garam dan kesedapan ikut selera...

No comments:

Related Posts with Thumbnails