- Ni lauk masak tengahari tadi. Sotong pulak stok lama dan memang nak habiskan. Tak tau nak masak apa. Kalau masak kari atau gulai, takut sotong jadi lembik sebab dok terendam lama dalam air. Jadi aku masaklaaa cara aku. Masak pun tak lama takut jadi lembik. Bila dah masak memang sedap dan habis dikerjakan oleh suami aku. Sebabnya masih kenyal dan nampak menarik beb... BAHAN-BAHANYA Sotong (potong bulat) 1 biji bawang besar (dimayang/dihiris) 3 ulas bawang putih (diketuk) 1 inci halia (dihiris) 2 biji cili hijau (hiris serong) 5 biji cili padi (ddihiris) 1/2 sudu sos ikan 1 sudu kicap daun bawang (potong ikut suka) garam CARA MEMASAK 1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukan cili. Kacau rata 2. Masukan sotong. Kuatkan api dan tuangkan kicap dan sos ikan. Kacau rata. (Masak sekejap aje takut sotong lembik) 3. Kecilkan api. Taburkan daun bawang dan rasakan garam.
29 May 2009
SOTONG MASAK CARAKU
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment