NASI AYAM NI memang betul-betul sedap dan puas hati bila makan. Ameera siap tambah 3 kali dan siap pesan nak bawak bekal esok....
BAHAN UNTUK NASI
- 5 cupak beras(dicuci dan ditoskan)
- 1/2 biji bawang besar -dimayang
- 3 ulas bawang putih -dihiris
- 1 inci halia - dihiris
- 1 sudu stok ayam maggi + 5 cawan air
- kayu manis, 2 bunga lawang, 2 buah pelaga
- 2 sudu planta + 1 sudu minyak masak
- sedikit garam
- Panaskan planta dan minyak dalam periuk nasi. Tumis kayu manis, buah pelaga ,bunga cengkih, bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukan beras kedalam tumisan. Kacau rata
- Tuangkan air stok ayam dan taburkan garam.
- Tutup periuk dan tunggu hingga masak
BAHAN PERAPAN AYAM
- Ayam dipotong 4 dan masukan dalam sup
- Bila dah empuk, keluarkan dan ditoskan airnya.
- Masukan ayam dalam mangkuk yang bertutup dan perapkan dengan kicap, 1 sudu sos tiram dan 1 sudu madu dan sedikir garam
- Perap sekejap dan sedia untuk digoreng dengan minyak yang cukup panas...
BAHAN UNTUK SOS CILI
- 3 biji cili merah
- 1 ulas bawang putih
- 5 sudu sos cili
- 2 sudu gula
- sedikit garam
- 2 sudu minyak
- 2 sudu jus perahan lemon
- Kisar cili merah dan bawang putih dengan airhingga lumat
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi
- Masukan sos cili dan gula
- Bila mendidih, masukan jus lemon dan garam
- Rasakan kepekatan dan rasa ikut selera
SOS kicap
- 1 ulas bawang putih -dicincang halus
- Sedikit halia -dicincang halus
- Perapan ayam
- Kicap
- garam
- 1 cawan air
No comments:
Post a Comment