* * * BAHAN DIPERLUKAN * * * (4 orang makan)
- Bihun (d' celur dalam air panas)
- 3 ulas bawang putih putih (d' ketuk)
- 1/2 biji bawang besar (d' hiris)
- 5 biji cili padi (d' ketuk)
- Air rebusan kepala udang
- 5 cawan air
- Isi ayam
- Udang
- 1 biji lobak merah (d' hiris bulat)
- 1 biji buah tomato (d' hiris)
- Sayur sawi
- 1 kiub pati ikan bilis
- 1 sudu teh lada hitam (d'tumbuk)
- garam
- 2 sudu minyak masak
*** CARA MEMASAK ***
- Panaskan 2 sudu minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah sehingga bertukar warna
- Tuangkan air rebusan kepala udang dan air
- Masukkan isi ayam, lobak merah, cili padi, lada hitam dan kiub ikan bilis. Masak sehingga mendidih.
- Masukkan udang dan tomato.
- Masukkan garam dan rasa mengikut selera
- Tutup api dan masukkan sayur sawi
- Tutup dengan penutup periuk supaya sayur sawi masak.
*** Bihun dicelur dan masukkan ke dalam mangkuk. Tuangkan sup tadi & hias dengan daun bawang & bawang goreng ****
No comments:
Post a Comment