Bertindak Segera Dengan Memulakan Sesuatu Yang Mampu Merealisasikan Impian Anda Dan Keluarga!!

Search This Blog

08 June 2008

BIHUN SUP UDANG

* * * BAHAN DIPERLUKAN * * * (4 orang makan)

  • Bihun (d' celur dalam air panas)
  • 3 ulas bawang putih putih (d' ketuk)
  • 1/2 biji bawang besar (d' hiris)
  • 5 biji cili padi (d' ketuk)
  • Air rebusan kepala udang
  • 5 cawan air
  • Isi ayam
  • Udang
  • 1 biji lobak merah (d' hiris bulat)
  • 1 biji buah tomato (d' hiris)
  • Sayur sawi
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 1 sudu teh lada hitam (d'tumbuk)
  • garam
  • 2 sudu minyak masak

*** CARA MEMASAK ***

  1. Panaskan 2 sudu minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah sehingga bertukar warna
  2. Tuangkan air rebusan kepala udang dan air
  3. Masukkan isi ayam, lobak merah, cili padi, lada hitam dan kiub ikan bilis. Masak sehingga mendidih.
  4. Masukkan udang dan tomato.
  5. Masukkan garam dan rasa mengikut selera
  6. Tutup api dan masukkan sayur sawi
  7. Tutup dengan penutup periuk supaya sayur sawi masak.

*** Bihun dicelur dan masukkan ke dalam mangkuk. Tuangkan sup tadi & hias dengan daun bawang & bawang goreng ****

No comments:

Related Posts with Thumbnails