Bertindak Segera Dengan Memulakan Sesuatu Yang Mampu Merealisasikan Impian Anda Dan Keluarga!!

Search This Blog

05 June 2008

LABU MASAK LEMAK

Suamiku tak suka sangat makan labu, takut angin dan aku pulak tak reti masak labu. Pendamkan laaa niat nak makan masak lomak labu. Tapi tetiba minggu lepas dia belikan labu (rupa labu kat sini macam kat Malaysia, kulit warna hijau, d' potong beberapa bahagian dan d' buang biji). Aku makan pun yang emak masak. Bangun tidur,teringat labu dalam peti ais dan terus belek resepi dalam majalah dan serch internet. eemmm inilah LABU MASAK LEMAK yang pertama dariku dan "I LIKE kIT kata Meera". Puas sangat dapat makan dan nak masak lagi.
  • 1/4 biji labu kuning (d' potong bersegi )
  • 1/2 biji bawang merah (d'tumbuk kasar)
  • 1/2 biji bawang merah (d' hiris)
  • 7 biji cili padi (d' tumbuk)
  • sedikit ikan bilis
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • daun kunyit d' koyak
  • garam

* * * CARA MEMASAK * * *

  1. Masukkan santan cair, bawang tumbuk, bawang hiris, cili padi, ikan bilis dan buah labu ke dalam periuk.
  2. Jerangkan d' atas api yang kecil (supaya labu empuk)
  3. Masukkan serbuk kunyit dan garam.
  4. Setelah mendidih, masukkan santan pekat dan daun kunyit.
  5. Rasala masakan mengikut selera anda
  6. Labu dah empuk bolehla tutup api dan hidangkannya.

No comments:

Related Posts with Thumbnails