Tapi bila masak sendiri susah pulak aku nak berhenti makan...
* * * NASI * * *
- 3 pot beras (dicuci dan ditapis)
- 5 biji bawang merah (dikisar halus)
- 3 ulas bawang putih (dikisar halus)
- 1 cm halia (dikisar halus)
- 3 cm kulit kayu manis
- 2 biji bunga lawang
- Sup ayam
- Garam
- Marjerin
- Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan kisar sehingga wangi
- Masukkan beras dan kacau rata
- Tuangkan sup ayam (sukatan air seperti memasak nasi)
- Rasakan dengan garam
- 1 ekor ayam (dibelah 4)
- 1/2 biji bawang besar (dihiris halus)
- 4 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 cm halia (diketuk)
- 1 peket sup bunjut
- Garam
- Air
- Minyak
- Tumis bawang putih, bawang besar dan halia hingga wangi
- Tuangkan air
- Masukkan sup bunjut dan ayam
- Rasakan dengan garam
- Biarkan mendidih dan ayam empuk
*** AYAM ***
- Ayam dalam sup
- Kicap manis
- 2 cudu sos tiram
- Keluarkan ayam dalam sup
- Tapiskan airnya
- Perapkan ayam dengan kicap manis dan sos tiram
- Panaskan sekikit minyak dan goreng ayam sehingga bertukar warna
* * * SOS CILI * * *
- 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 2 biji cili merah (di kisar halus) atau 1 sudu besar cili kering
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar cuka
- 2 senduk sup ayam
- 1/2 sudu gula
- Sedikit garam
- Tumiskan bawang putih dan cili hingga wangi
- Masukkan sos cili, sos tomato dan cuka
- Biarkan memdidih
- Tuangkan sup
- Masak sehingga kuah pekat
- Rasakan garam dan manisnya
* * * SOS KICAP * * *
- 3 sudu kicap manis
- 2 senduk sup ayam
- Baki perapan ayam
- garam
- Satukan kicap ,air rebusan ayam dan baki perapan ayam.
- Rasakan garam
No comments:
Post a Comment