- Tepung gamdum 2 cawan
- 2 sudu tepung beras
- 1 biji telur
- 10 ekor udang (d' cincang)
- Udang untuk hiasan
- 1 biji bawang besar (d' cincang)
- 1 tangkai cili merah (d' cincang)
- Taugeh
- Daun kuchai
- Air
- Serbuk kunyit
- Garam
- Satukan semua tepung, sayur, cili, udang yang d' cincang kedalam mangkuk.
- Garam d' bancuh bersama air.
- Pecahkan telur ke dalam adunan dan tuangkan air sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati dan mendapat pes yang d' inginkan
- Taburkan sedikit serbik kunyit dan kacau lagi.
- Tuangkan minyak yang banyak dalam periuk dan panaskan senduk kedalam minyak
- Sudukan adunan dalam senduk dan letak udang
- Biarkan sehingga cucur terkeluar dari senduk dan masak hingga kuning.
No comments:
Post a Comment