Sup Ayam cincai. Saja buat untuk Meeya. Tetiba papanya yang makan. Habis jugakla sup d' hirupnya sampai keluar peluh. Tapi memang elok untuk sesiapa yang demam dan sakit-sakit badan. Lain kali aku kena buat 1 ekor ayam.....
- 1/2 ekor ayam (d' potong kecil)
- 2 biji kentang (potong kiub)
- 1/2 biji bawang besar (d' mayang)
- 2 ulas bawang putih (d' ketuk)
- 1 cm halia (d' ketuk)
- 1 kiub ayam
- 5 tangkai cili padi (d' ketuk)
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 liter air
- 2 sudu minyak
- garam
- Tumis bawang besar, halia, bawang putih dan serbuk lada hitam hingga naik bau
- Masukkan kentang. Kacau sekejap
- Tuangkan air. Masukkan ayam, cili padi dan kiub ayam
- Biarkan mendidih dan ayam masak.
- Rasakan garam dan taburkan bawang goreng dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment