skip to main |
skip to sidebar
KUIH TIRAM
Carian dalam My Resipi (s_shamen@myresipi.com)
- 500gm tepung
- 1 biji telur
- 2 sudu margerin
- sedikit garam
- 160ml air
- 6 sudu tepung jagung**
- 6 sudu minyak**
- Satukan bahan bertanda **. Kacau sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
- Satukan bahan lain, uli menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
- Uli doh supaya jadi nipis. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
- Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
- Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
- Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.