- 5 ketul ikan tenggiri
- 2 cm halia (d' hiris)
- 1 biji bawang besar (d' mayang)
- 1 sudu kecil biji sawi
- setangkai daun kari
- 1/2 cawan rempah kari ikan
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- bendi
- tomato (belah 4)
- 3 biji cili hijau (untuk hiasan)
BAHAN KISAR : 1 biji bawang besar + 3 ulas bawang putih
- Satukan rempah kari ikan dengan bahan kisar. Bancuh dengan air asam jawa
- Tumiskan biji sawi, daun kari, bawang yang d' mayang dan halia
- Masukkan campuran rempah dan tumis hingga pecah minyak
- Tuangkan santan cair beserta bendi. Taburkan garam
- Biarkan mendidih dan tuangkan pula santan pekat
- Masukkan ikan dan kacau rata
- Akhir sekali masukkan tomato dan cili hijau
- Rasakan garam ikut selera
No comments:
Post a Comment