Bertindak Segera Dengan Memulakan Sesuatu Yang Mampu Merealisasikan Impian Anda Dan Keluarga!!

Search This Blog

06 August 2008

KARI IKAN TENGGIRI

  • 5 ketul ikan tenggiri
  • 2 cm halia (d' hiris)
  • 1 biji bawang besar (d' mayang)
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • setangkai daun kari
  • 1/2 cawan rempah kari ikan
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • bendi
  • tomato (belah 4)
  • 3 biji cili hijau (untuk hiasan)

BAHAN KISAR : 1 biji bawang besar + 3 ulas bawang putih

  1. Satukan rempah kari ikan dengan bahan kisar. Bancuh dengan air asam jawa
  2. Tumiskan biji sawi, daun kari, bawang yang d' mayang dan halia
  3. Masukkan campuran rempah dan tumis hingga pecah minyak
  4. Tuangkan santan cair beserta bendi. Taburkan garam
  5. Biarkan mendidih dan tuangkan pula santan pekat
  6. Masukkan ikan dan kacau rata
  7. Akhir sekali masukkan tomato dan cili hijau
  8. Rasakan garam ikut selera

No comments:

Related Posts with Thumbnails