Masakan tempoyak ni asal Perak/ Pahang. Aku cari dalam My Resepi. Tuannya kata jangan letak bawang, nanti hilang rasanya. Aku ikut segala tips yg diberi dan ok laa percubaan pertama aku ni...
BAHAN-BAHANYA
Ikan (direndam dengan asam jawa)
3 sudu tempoyak
2 batang serai
1 bunga kantan
daun kesum
kacang bendi/ timun
3 gelas air
15 cili padi
kunyit hidup
garam + gula
CARA MEMASAKNYA
1. Kisar cili padi dan kunyit hidup. Satukan ikan, bahan kisar, tempoyak dan serai kedalam periuk. Gaul sebati dan perapkan selama 1/2 jam (supaya bau ikan akan hilang dan rasa tempoyak akan diserap dalam ikan) .
2. Masukkan air dan jerang atas api yang kecil. Masukkan daun kesum dan bunga kantas. Biarkan mendidih seketika barulah masukkan kacang bendi.
3. Rasakan garam dan gula
No comments:
Post a Comment