Bertindak Segera Dengan Memulakan Sesuatu Yang Mampu Merealisasikan Impian Anda Dan Keluarga!!

Search This Blog

22 December 2009

LAKSA PENANG

Buat untuk makan tengahari. Memang sedap. Kalau laksa habis, aku gantikan dengan spagheti pulak. Tak rugi mencubanya...
Bahan diperlukan
  • 1 kg ikan kembung
  • 8 asam keping
  • bunga kantan
  • daun kesum
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cili padi
  • 1/2 keping belacan
  • 5 sudu cili kering
  • 1 kiub ikan bilis
  • 1/2 cawan air asam jawa
  1. Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam
  2. Angkat ikan dan keluarkan isi ikan. Asingkan isi denga tulang ikan. Tulang ikan dikisar denga air rebusan dan tapikan kedalam baki air rebusan ikan. Isi ikan dikisar
  3. Kisar bawang besar, bawang putih, cili padi dan belacan hingga halus. Masukan kedalam air rebusan. Masukan cili kering yang dikisar
  4. Hidupkan api dan masak hingga mendidih.
  5. Masukan isi ikan yang dikisar bersama bunga kantan dan daun kesum.
  6. Tuangkan air asam jawa dan masukan kiub ikan bilis
  7. Rasakan dengan garam dan masaknya ikut selera

No comments:

Related Posts with Thumbnails