Bahan diperlukan
- 1 kg ikan kembung
- 8 asam keping
- bunga kantan
- daun kesum
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 biji cili padi
- 1/2 keping belacan
- 5 sudu cili kering
- 1 kiub ikan bilis
- 1/2 cawan air asam jawa
- Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam
- Angkat ikan dan keluarkan isi ikan. Asingkan isi denga tulang ikan. Tulang ikan dikisar denga air rebusan dan tapikan kedalam baki air rebusan ikan. Isi ikan dikisar
- Kisar bawang besar, bawang putih, cili padi dan belacan hingga halus. Masukan kedalam air rebusan. Masukan cili kering yang dikisar
- Hidupkan api dan masak hingga mendidih.
- Masukan isi ikan yang dikisar bersama bunga kantan dan daun kesum.
- Tuangkan air asam jawa dan masukan kiub ikan bilis
- Rasakan dengan garam dan masaknya ikut selera
No comments:
Post a Comment