Teringin nak makan sambal terung. Dah set kat kepala cara-cara nak masak sambal terung.
Resepi ni lain siket sebabnya aku tak bubuh belacan dan bawang puti. Aku lebihkan bawang aje dan tambah cili untuk lebih pedas. Menjadi dan puas aku makan ngan nasi putih....RESEPINYEE aku addkan kat bawah ni!!!
- terung dipotong bulat nipis dan digoreng separuh masak
- ikan bilis digoreng
- 2 biji bawang besar
- 5 biji cili merah
- 9 biji cili padi
- sedikit ikan bilis
- 2 sudu air asam jawa
- gula dan garam
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- Kisar bawang, cili merah, cili padi dan ikan bilis
- Tumis bahan kisar hingga naik bau dan terbit minyak
- Tuangkan air asam jawa, gula dan garam
- Kacau rata dan masukan terung dan ikan bilis
- Biarkan seketika hingga kuah pekat
- Masukan bawang yang dipotong bulat
- Rasakan apa yang kurang dan tutup api...
No comments:
Post a Comment