Hari duk rumah kerjanye MAIN MASAK-MASAK....Tak dapat nak keluar, ni laaa kerja aku selain melayan Encik Hadif, aku curi-curi masuk dapur dan buat laaa benda ni. Kulit Wantan memang dah ada lama dah dan bahan-bahan inti pun ada...Apa lagi masak SUPlaaa. Pagi tadi masak bubur lambuk dan habis dimakan oleh suami dan Ameera....
Aku masukan ayam...
Kena masak lama siket supaya WANTAN empuk dah sedap dimakan
UNTUK MEMBUAT WANTAN
- kulit wantan
- 1 keping dada ayam (dicincang)
- 8 ekor udang (dicincang)
- Lobak merak (disagat halus)
- Cendawan kering (direndam dan dicincang)
- 1 biji putih telur ayam
- 1 sudu kecil sos tiram
- 1/2 sudu kecil minyak bijan
- lada sulah
- daun bawang
- air
- Campurkan semua bahan kedalam mangkuk. Gaulkan sebati
- Ambil sudu kecil dan isikan di tengah kulit wantan. Sapukan disekeliling kulit dengan sedikit air dan bunjutkan wantan. Buat sehingga habis....
UNTUK BUAT SUP
- Cincang 3 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1/2 inic halia
- Tumiskan dengan sedikit minyak hingga naik bau
- Tuangkan air dan masukan kiub ayam. Masak hingga mendidih
- Taburkan serbuk lada hitam dan garam
- Masukan wantan dan biakan wantan masak sehingga kembang
- Rasakan apa yang kurang.... Taburkan daun sup
2 comments:
faeda beli kat mana kulit wantan... nak juga try buat..sbb wandi suka
kat panda ada...kat tarmimi pun ada
Post a Comment