- jagung di kikir isinya
- tepung gandum
- 1 buju bawang besar dihiris
- 1 tangkai cili hijau dihiris
- sedikit daun bawang dihiris
- ikan bilis
- air suam panas
- garam
Jagung yang dibeli 6 batang...hanya 5 yang elok. Satu batang tu ada ulat besar.
Mulanya nak direbus dan gigit menggigit...tapi teringat kat suami aku yang kureng suka kat jagung berbatang, aku buatlaa cucur jagung ni. Kali ni cucur jagung aku memang sedap dan rangup sebabnya aku guna air suam-suam panas dan goreng biar garing siket!!!
JOM TENGOK RESEPINYA....
- Kisarkan separuh jagung dan masukan kedalam mangkuk yang berisi jagung yang tak dikisar
- Tuangkan tepung dan gaul rata
- Masukan bawang, cili, ikan bilis dan garam
- Tuangkan air dan kacau sekata. Adunan biar jangan terlalu cair...agak-agak jee
- Sedikan minyak untuk menggoreng dan goreng hingga garing
No comments:
Post a Comment