skip to main |
skip to sidebar
AYAM MASAK KURMA
- 1/2 ekor ayam
- 2 peket rempah kurma (bancuh dengan air)
- 1 biji bawang besar **
- 3 ulas bawang putih **
- 2 cm halia **
- 5 tangkai cili padi
- 2 biji kentang (belah 4)
- 1 biji tomato (belah 4)
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 2 sudu besar tairu/ jus lemon
- cili hijau (belah 2)/ bawang besar -untuk hiasan
- Kisar bahan bertanda ** dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan rempah kurma. Kacau hingga naik minyak
- Masukkan ayam dan kentang. Kacau rata dan tuang air. Biar mendidih
- Masukkan santan pekat dan tairu / jus lemon.
- Biar ayam empuk dan keluar minyak
- Taburkan bahan hiasan dan rasakan garam
No comments:
Post a Comment