First time cuba masak lauk ni. Biasanya masak taucu. Tapi taucu tak ada. Bukak segala majalah jumpalaa resepi seakan masak taucu. Mulanya rasa was-was sebab takut tak sedap dan tak menjadi . Tapi bila dah masak, purgh memang sedap dan aku tambah berkali-kali dan nak masak lagi.
BAHAN-BAHAN
Ikan bawal/ Ikan tenggiri
1/2 biji bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 inci halia (dimayang)
1 biji bawang besar (potong bulat)
3 biji cili hijau (belah 2)
1 sudu halba campur
1/2 cawan cuka
1 cawan air
garam+ gula
CARANYA
1. Goreng ikan dan angkat
2. Tumis bahan yang dimayang hingga layu. Masukkan halba campur. Kacau rata
3. Tuangkan cuka dan air. Biarkan mendidih
4. Masukkan cili yang dibelah, ikan dan bawang. Kacau rata dan rasakan garam dan gula
No comments:
Post a Comment