Bertindak Segera Dengan Memulakan Sesuatu Yang Mampu Merealisasikan Impian Anda Dan Keluarga!!

Search This Blog

26 April 2009

LEMAK JANTUNG PISANG

Mulanya nak masak jantung pisang dengan ikan masin kurau. Tapi dok cari-cari ikan masin tak adalaaa pulak. Terpaksa ganti dengan ikan bilis. Dekat Riyadh jantung pisang harganya SR 5. Bila teringin macam aku bolehlaa beli. Ingatkan aku sorang jee yang makan...rupanya suami pun berselera. Memang purghh sedap dan bertambah2 nasi. Habis nasi aku cicah pulak dengan roti. MEMANG SEDAP...
BAHANYA
1 biji jantung pisang
9 biji cili padi ***
1/2 biji bawang besar ***
1 cm belacan ***
kunyit hidup ***
1/2 genggam ikan bilis ***
1 batang serai (diketuk)
1 asam keping
1 cawan santan
2 cawan air
CARA MEMASAK
1. Potong jantung pisang, hiris dan rebus hingga empuk. Tapiskan dan bilas dengan air paip
2. Kisar bahan bertanda *** dan masukkan kedalam periuk bersama serai, jantung pisang yang dihiris dan asam keping
3. Masak atas api yang perlahan dan masukkan air. Biarkan mendidih
4. Tuangkan santan dan rasakan garam

No comments:

Related Posts with Thumbnails