Bertindak Segera Dengan Memulakan Sesuatu Yang Mampu Merealisasikan Impian Anda Dan Keluarga!!

Search This Blog

17 April 2009

IKAN DURI MASAK TEMPOYAK

Terjumpa pulak ikan ala-ala patin kat Riyadh. Apa lagi kami pun belilaa dan biasanya masak asam pedas. Tapi tekak ni tak selera pulak ngan asam pedas. Cari dalam internet resepi tempoyak... eeemmm masak tempoyak je laaa hari ni.
Masakan tempoyak ni asal Perak/ Pahang. Aku cari dalam My Resepi. Tuannya kata jangan letak bawang, nanti hilang rasanya. Aku ikut segala tips yg diberi dan ok laa percubaan pertama aku ni...
BAHAN-BAHANYA
Ikan (direndam dengan asam jawa)
3 sudu tempoyak
2 batang serai
1 bunga kantan
daun kesum
kacang bendi/ timun
3 gelas air
15 cili padi
kunyit hidup
garam + gula
CARA MEMASAKNYA
1. Kisar cili padi dan kunyit hidup. Satukan ikan, bahan kisar, tempoyak dan serai kedalam periuk. Gaul sebati dan perapkan selama 1/2 jam (supaya bau ikan akan hilang dan rasa tempoyak akan diserap dalam ikan) .
2. Masukkan air dan jerang atas api yang kecil. Masukkan daun kesum dan bunga kantas. Biarkan mendidih seketika barulah masukkan kacang bendi.
3. Rasakan garam dan gula

No comments:

Related Posts with Thumbnails