Bertindak Segera Dengan Memulakan Sesuatu Yang Mampu Merealisasikan Impian Anda Dan Keluarga!!

Search This Blog

13 May 2009

GULAI LEMAK UDANG DENGAN KACANG PANJANG

Antara lauk kesukaan Meera. Kalau tak masak kari aku masaklaaa lauk yang berlemak seperti diatas. Asalkan berwarna dan berkuah memang faveret dia. Habis licin pinggan dia makan. Kalau aku masak lauk goreng-goreng memang aku kena marah.
BAHANYA
Udang
Kacang Panjang
7 biji cili padi (dikisar)
Kunyit hidup (dikisar)
1/2 biji bawang sederhana besar (dikisar)
1/2 biji bawang (dihiris)
1 batang serai (dititik)
1 asam keping yang kecil
1/2 sudu serbuk pati ikan bilis
1 cawan santan pekat
2 cawan air
CARA MEMASAK
1. Tuangkan bahan kisar kedalam periuk bersama bawang hiris, serai dan air. Jerang atas api yang sederhana. Biar mendidih
2. Tuangkan santan pekat dan masukkan kacang panjang serta asam keping. Rasakan garam
3. Mendidih sekali lagi barula masukkan udang

No comments:

Related Posts with Thumbnails