BAHAN-BAHANYA
Udang
Petai
2 sudu tempoyak
15 biji cili padi
1/2 biji bawang besar
1 cm kunyit hidup
1/2 biji bawang besar (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
Daun kunyit (dikoyak)
2 cawan air
gula dan garam
CARA MEMASAK
1. Goreng sekejap udang dan angkat.
2. Kisar cili padi, kunyit hidup dan bawang besar. Tumis bahan kisar hingga terbit bau. Masukan serai dan bawang yang dihiris. Kacau rata.
3. Masukan tempoyak dan air. Kacau rata dan biarkan memdidih dan terbit minyak.
4. Bila sambal dah pekat, masukan petai dan daun kunyit. Biar masak seketika dan rasakan dengan 1/2 sudu gula dan garam.
5. Masukan udang dan kacau rata. Biar mesra dengan sambal dan petai. Rasa apa yang kurang. Bolehlaa tutup api
2 comments:
sedapppp nya ...nakkkk
Tunggu saya balik Msia yeee
Post a Comment